2016. már 08.

Nőnapi extra: keresztény divat?

írta: Orosz Gábor Viktor
Nőnapi extra: keresztény divat?

A megfelelés kényszerétől a józan belátás lelkületéig

fashion2.jpg

A testiség esztétikai észlelése, ha Ádám és Éva történetére gondolunk, megelőzi a vele való morális bánásmódot, az eltakarást.

Az „eltakarás”, vagy felöltözés az észlelést követő felismerés tette, nem csupán a másságból következő szégyen leplezése, hanem a világi kultúra első „szépészeti beavatkozása”, a „slow fashion”, mint örök darab megjelenése, amely az elfogadás igénye ébreszt és alakít.

Tehát a mai értelemben vett divatnak, öltözködéskultúrának a zsidó-keresztény tradíció kezdetéig visszanyúló gyökerei vannak. A mások általi elfogadottság és elismerés igénye ébreszti, ezért különösen izgalmas témája lehet a kortárs teológiai gondolkodásnak.

Mivel a megfelelési kényszer nem csupán az un. versenyszférában jelentkezik, hanem a nemek közötti viszonyokban is.

Hogy valaki testileg és öltözködésével is vonzó, az feltétele az emberi kapcsolatokban való érvényesülésnek. Másrészt az „eltakaráshoz” társadalmi elvárások is kapcsolódnak. Hiszen másképpen kell öltözködnie egy banki tisztviselőnek, mint egy metróellenőrnek, vagy egy orvosnak, vagy papnak. De azt is tudjuk, hogy a felsoroltak milyen szívesen szabadulnak meg „egyenruháiktól” szabadidejükben és válnak „hétköznapi” emberekké.

Ha keresztény divatról beszélhetünk, akkor elsősorban nem az NDK-s időkből ismert Jézus-szandálra kell gondolnunk, hanem arra a Jézus Krisztusra, aki megváltott bennünket a megfelelés kényszerétől és a józan belátás lelkületét ajándékozta nekünk,

amelyre jellemző a mértékletesség, a szükséges és az elégséges felismerésének képessége, valamint a másokkal szembeni elfogadás képessége.

„Öltözzétek fel az Úr Jézus Krisztust…” – mondja Pál apostol. (Rm 13,14)

Fotó: https://www.myvouchercodes.co.uk/

Szöveg: Az élet színei

 

Szólj hozzá