2016. már 09.

Menekült, vagy migráns?

írta: Orosz Gábor Viktor
Menekült, vagy migráns?

ankunft-fluechtlinge-muenchen.jpg

A médiumokban egyre gyakrabban jelenik meg menekültek helyett a migráns kifejezés. A szóhasználattal együtt a képes beszámolók is változnak, hol hosszú sorokban vándorló menekültek, hol pedig rendbontó migránsokat mutatnak. Neves politikai szakértők, újságírók már nem menekültekről szólnak csupán, hanem egyre inkább csak migránsokról, akik nemkívánatosak, sőt veszélyesek, akik csupán a jobb életszínvonal elérése miatt keltek útra. A két kifejezés, menekült és migráns, nem szinonimái egymásnak és mindegyiknek megvan a maga felhangja. A debreceni menekülttáborban zavargásokat szítók migránsok, a menekülttáborokból kikószálók és a helyi lakosság ellenszenvét másságukkal kiváltók migránsok, de a Macedón határon összegyűlt tömeg még menekült.

Csupán egy másik szó és a védelmet kereső menekülő emberből bűnöző válik, ellenség lesz, aki ellen nem csak lehet, de kötelező is védekezni.

Az áldozatból elkövető... Mindenestre úgy tűnik, hogy hazánkban és Nyugat-Európában növekvő mértékben használt migráns kifejezés legitimálja nem csupán a menekültekkel való erőszakos fellépést, de visszaküldésüket is oda, ahonnan jöttek, ahol ismét áldozatok és üldözöttek lehetnek.

Fotó: www.sueddeutsche.de

Szólj hozzá

retorika menekült áldozat migráns