2018. aug 11.

Az abortusz felkínálása helyett támogassuk a krízisbe került édesanyákat!

írta: Orosz Gábor Viktor
Az abortusz felkínálása helyett támogassuk a krízisbe került édesanyákat!

Mikor kezdődik az emberi élet?

Az élet kezdetével kapcsolatos kérdéseinkhez szorosan kötődik valakinek a személyként való elfogadása és emberi méltóságának elismerése, ami két feltétel eredőjére vezethető vissza. Egyrészt az, hogy „species homo”-hoz tartozónak tekintünk egy életet, feltétele annak, hogy személynek ismerjük el. Másrészt a személyként való lét feltétele az ember méltóságának.

newborn-photographer-philadelphia-1400x891.jpg

A hangsúly mindenképpen a személy szóra kerül a nyugati gondolkodásban és ezáltal annak a kérdésnek az eldöntésére, hogy az embernek elidegeníthetetlen jellemzője-e személyként való létezése, vagy pedig bizonyos tulajdonságai alapján tekinthető annak? A kérdés ott válik igazán jelentékennyé, ahol az ember lét kontúrjai életlenek.

A legtöbb vallás azonban egyetért abban, hogy valamiből nem válik valaki.

Tehát az emberi élet biológiai kezdetekor, sőt egyes vallásokban már azt megelőzően jelen van a személynek kijáró tisztelet igénye. Többen úgy vélekednek, hogy fogamzás csak akkor történik, ha a megtermékenyítés terhességet is eredményez, mert a fejlődéshez szükséges feltételek ekkortól adottak.

A bibliai antropológia és a modern embriológia közötti összhang úgy fejeződik ki, hogy az ivarsejtek egyesülésétől fogva egy új emberi lény jelenlétét fogadjuk el.

Szólj hozzá

abortusz evangélikus támogatás személy teológia krízis édesanyák Orbán CitizenGO S4C.News